wtorek, 12 lipca 2016

Ryż zapiekany z jabłkiem



Kto pamięta maminy lub babciny ryż z jabłkiem ? Oto zdrowa wersja.

Składniki:    (2 porcje)


  • 100 g ryżu jaśminowego lub basmati
  • 2 szklanki mleka roślinnego (najlepiej migdałowe, kokosowe...)
  • 2 duże słodkie polskie jabłka
  • 5 daktyli świeżych lub suszonych
  • 2 łyżki miodu lub ksylitolu
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżeczki cynamonu + 2 szczypty do posypania
  • laska wanilii lub ekstrakt waniliowy prawdziwy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki surowej czekolady
Przepis: 

  1. Ryż ugotuj w mleku roślinnym z dodatkiem wanilii. Jeżeli używasz ekstraktu dodasz go później. W razie potrzeby dolej wody.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce.
  3. Posiekaj daktyle oraz migdały.
  4. Ugotowany ryż wymieszaj z daktylami, miodem lub ksylitolem oraz cynamonem. Jeżeli używasz ekstraktu dodaj go teraz.
  5. Na dno kokilki ułóż łyżkę ryżu, a następnie jabłek, powtarzaj czynność, aż zapełnisz kokilki. Jeśli wolisz możesz wymieszać ryż z jabłkami. Co mama i babcia to inna tradycja :)
  6. Wierzch posmaruj olejem kokosowym, posyp cynamonem oraz migdałami.
  7. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza
  8. Posyp wierzch surową czekoladą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz