sobota, 2 lipca 2016

Chłodnik paprykowy - idealny na upały !


Składniki:                  (2 porcje)                                                  


  • 3 czerwone papryki                                                                                       
  • 3-4 pomarańcze                                                   
  • skórka otarta z pomarańczy   
  • masło klarowane (masło ghee)                              
  • 1 szklanka wody                                                  
  • sól himalajska                                                                       
  • pieprz      
  • mięta (opcjonalnie, do dekoracji)                                                             
Przepis:                                                                         

  1. Zetrzyj skórkę z pomarańczy ( Uwaga ! Najpierw dokładnie umyj)
  2. Wyciśnij sok z pomarańczy. Powinieneś otrzymać mniej więcej 1 szklankę (250 ml)
  3. Oczyść paprykę i pokrój w kostkę
  4. W rondelku rozpuść masło ghee
  5. Wrzuć paprykę, po chwili przykryj rondelek pokrywką i duś około 10 minut
  6. Dodaj skórkę z pomarańczy oraz dolej wody i dalej duś do miękkości około 15-20 minut
  7. Zblenduj, a następnie zagotuj i dopraw solą oraz pieprzem
  8. Pozostaw do wystygnięcia, przełóż do lodówki
  9. Podawaj schłodzone, udekoruj miętą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz