Składniki: (2 porcje)
- 3 czerwone papryki
- 3-4 pomarańcze
- skórka otarta z pomarańczy
- masło klarowane (masło ghee)
- 1 szklanka wody
- sól himalajska
- pieprz
- mięta (opcjonalnie, do dekoracji)
Przepis:
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy ( Uwaga ! Najpierw dokładnie umyj)
- Wyciśnij sok z pomarańczy. Powinieneś otrzymać mniej więcej 1 szklankę (250 ml)
- Oczyść paprykę i pokrój w kostkę
- W rondelku rozpuść masło ghee
- Wrzuć paprykę, po chwili przykryj rondelek pokrywką i duś około 10 minut
- Dodaj skórkę z pomarańczy oraz dolej wody i dalej duś do miękkości około 15-20 minut
- Zblenduj, a następnie zagotuj i dopraw solą oraz pieprzem
- Pozostaw do wystygnięcia, przełóż do lodówki
- Podawaj schłodzone, udekoruj miętą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz